Speciale nevel houdt de groente lekker fris

 In Default

VIDEO De Plus op het Leerpark in Dordrecht koelt groente en fruit met een speciale nevel boven het schap. Daardoor blijven producten langer vers. ,,En we hebben 70 procent minder afval.”

De Plus is de eerste supermarkt in de regio die het systeem geïnstalleerd heeft. ,,Maar ik ben ervan overtuigd dat we niet lang de enige blijven”, zegt eigenaar Richard Bierboom. ,,Over een paar jaar is dit gemeengoed. Maar ook al is het een forse investering, ik verdien dit absoluut terug. We hebben namelijk wel 70 procent minder afval.”

Het systeem verspreidt een droge mist over de producten in het schap, waardoor die gekoeld worden en langer goed blijven. ,,Voorheen moesten we iedere onverkochte krop sla binnen een dag weggooien, maar die gaat nu zeker een dag langer mee”’, vertelt afdelingschef Joost van de Boogaard.”

Zuiver water

Die mist bestaat uit zuiver water waaraan niets is toegevoegd. Het water wordt door middel van ultrasone trillingen uit elkaar geschud. De mistdruppels zijn zo klein dat ze verdampen voor ze op een bloemkooltje of een komkommer terecht komen. ,Plus stelt dat het absoluut veilig is en de hygiëne gegarandeerd is. Voor klanten met vragen over systeem ligt naast het schap een folder klaar.

Iedere twee uur gaat het systeem even een kwartier uit om zichzelf te reinigen. ,Klanten die dit voor het eerst zien kijken even verbaasd op”, zegt Bierboom. ,,Maar als je dan uitlegt hoe het werkt, waarderen ze het enorm.”

Bierboom noemt het het ei van Columbus. ,,Natuurlijk, het is niet goedkoop en het systeem vergt ieder jaar ook nog onderhoud. Maar het is gewoon leuk om maatschappelijk te ondernemen en je steentje bij te dragen aan het tegengaan van voedselverspilling.”

Lees meer in het Algemeen Dagblad